09 augustus 2023

Free Press Unlimited sessie tijdens de Summit For Democracy

Florerende media voor veerkrachtige democratieën!

Free Press Unlimited verwelkomde media-experts, journalisten, overheden en private media entrepreneurs uit de hele wereld in Den Haag om mee te denken over hoe de journalistiek en onafhankelijke media beter beschermd kunnen worden.

De sessies zijn onderdeel van de democratie top die vandaag en morgen plaatsvindt in het World Forum in Den Haag. De 'Summit for Democracy' is gestart door president Biden in 2021, die staten uitnodigde nieuwe toezeggingen te doen om de democratie in de wereld te versterken. Nederland is een van de voorlopers op het bevorderen van mediavrijheid, een belangrijke hoeksteen van de democratie.

Tijdens een livestream event, discussieerde honderden deelnemers van de hele wereld over de noodzaak voor betere veiligheid voor journalisten, nieuwe afspraken voor het economisch overleven van de onafhankelijke media en maatregelen om juridische intimidatie van journalisten tegen te gaan.

Een van de besproken uitdagingen is dat in veel gevallen kleinere media en publieke media niet vertegenwoordigd zijn in discussies. Er wordt meer over de media dan met de media gesproken. Een belangrijke aanbeveling op het gebied van bescherming van journalisten is betere coördinatie op lokaal niveau om de veiligheid van journalisten te verbeteren en om best practices uit te wisselen betreft de hervorming van wetten die media hinderen. Ook werd de noodzaak benadrukt voor staten om niet van crisis naar crisis te bewegen, maar langetermijnstrategieën te ontwikkelen om media te ondersteunen hun rol binnen de democratie te kunnen vervullen.

Ruth Kronenburg – Algemeen Directeur Free Press Unlimited

Juridische intimidatie is een actueel onderwerp in Nederland nu onderzoek aantoont dat tot 50% van de journalisten hier te maken heeft gehad met vormen van juridische intimidatie. De presentatie van die cijfers vindt morgen plaats in Nieuwspoort. Juridisch expert Tomas Chang Pico van Free Press Unlimited zal daar een panel voorzitten met Thomas Bruning van de NVJ, Sarah Clarke van Article 19 en Jan Kostijn Dieben van de permanent vertegenwoordiging van Nederland bij de EU.

Morgen worden de conclusies van onze sessie door Ruth Kronenburg voorgelegd tijdens de voortzetting van de Democracy Summit aan de staten die noodzakelijke stappen moeten nemen voor de implementatie van de aanbevelingen. Minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra, zal daaraan deelnemen.

Bekijk dit livestream event terug door op onderstaande knop te drukken.

 

Summit For Democracy - FPU