09 augustus 2023

Free Press Unlimited lanceert lettertype dat censuur zichtbaar maakt

Op de Dag van Persvrijheid lanceert Free Press Unlimited een lettertype dat censuur zichtbaar maakt. 

Het aantal gevangen journalisten wereldwijd bereikt een recordhoogte. Daarom wil Free Press Unlimited, samen met (nieuws)organisaties wereldwijd, de handen ineen slaan tegen censuur. Dit doen we op de Dag van de Persvrijheid (3 mei 2023) met de inzet van een speciaal ontwikkeld lettertype en bijbehorende website, The Erased. 

The Erased is een speciaal ontworpen lettertype dat de kracht van typografie gebruikt om de inperking van persvrijheid onder de aandacht te brengen. Middels The Erased wordt het probleem van censuur zichtbaar gemaakt door voor elke gevangen journalist één woord uit te wissen. Dat zijn momenteel 363 journalisten. 

Het lettertype, dat door nieuwsmedia gedownload en gebruikt kan worden, maakt op een creatieve manier gebruik van 'ligaturen', een technisch kenmerk van typografie, om woorden automatisch te censureren wanneer het lettertype wordt geselecteerd. Elk gewist woord is verbonden met echte gevangen journalisten en vertegenwoordigt de onderwerpen waarover zij verslag hebben uitgebracht. Om de veiligheid van de journalisten te waarborgen, worden hun namen niet gepubliceerd; alleen het land waarin zij gevangen zitten. Aangezien het aantal gevangen genomen journalisten elk jaar dramatisch toeneemt, zal het lettertype jaarlijks worden bijgewerkt om de toenemende aanval op de persvrijheid te visualiseren.

Heeft u interesse om mee te doen met The Erased? Dit kan. Bekijk onze website (onder embargo tot 3 mei) voor meer informatie over het concept, het downloaden van het font, de installatie ervan en meer. Bijgesloten vindt u ook een door ons geschreven artikel wat u kunt overnemen of gebruiken om over dit onderwerp te schrijven.

Wachtwoord website: wonder

*De website staat nog onder constructie.

The Erased Website

Er verdwijnen wereldwijd meer journalisten dan ooit tevoren. Alleen al vorig jaar werden 363 journalisten gevangen gezet, een nieuw mondiaal record met een stijging van 20% ten opzichte van het jaar daarvoor. Een aantal dat drie keer zo hoog is als in 2000. En dit zijn slechts de aantallen waarvan we het weten. Het is een probleem dat grotendeels onzichtbaar is. We kunnen niet lezen wat nooit gepubliceerd wordt.

Op de website delen verschillende internationale journalisten die gevangenschap riskeren of gevangen hebben gezeten, hun verhaal. De zes journalisten die hun verhaal delen zijn: Kelly Duda, Abdalle Ahmed, Sheyla Urdaneta, Naw Betty Han, Pidson Kareire en Giuditta Mosca.