09 augustus 2023

Omer Ismail, voormalig minister van buitenlandse zaken in Soedan, is in Nederland

Omer Ismail, voormalig minister van buitenlandse zaken en adviseur international partnerships in de burger regering van Hamdok in Soedan, spreekt zich uit over het conflict en de situatie van pers en media tijdens de oorlog.

 

De situatie in Soedan is erbarmelijk. Het uitbreken van het gewapende conflict tussen de Soedanese strijdkrachten en de Rapid Support Forces op 15 april brengt de Soedanese bevolking nog meer leed. Journalisten zijn geen uitzondering. De meerderheid van de media in Soedan is gestopt, terwijl veel journalisten in moeilijke omstandigheden leven en dagelijks risico's lopen terwijl ze te midden van de gevechten verslag blijven doen. Radio Dabanga, die in ballingschap vanuit Amsterdam opereert, werkt hard om betrouwbare informatie naar de mensen in Soedan te brengen. Aankomende donderdag 29 juni verwelkomen we de voormalig minister van buitenladnse zaken en adviseur international partnerships in de burger regering van Hamdok, Omer Ismail, in Radio Dabanga. Hij zal vertellen over de conflicten en huidige situatie voor pers en media in Soedan. 

 

Bent u geïnteresseerd in een interview met Omer Ismail op vrijdag 30 juni vanaf 12:00 in Amsterdam? Wij hebben een beperkt aantal plekken beschikbaar voor persaanvragen. Reserveer een plek via lepoole@freepressunlimited.org.

 

Sinds het (opnieuw) uitbreken van het conflict doet Radio Dabanga verslag van massamoorden, etnische zuiveringen, oorlogsmisdaden tegen burgers, massale plunderingen en een totale verwaarlozing op het gebied van humanitaire hulp en de internationale gemeenschap op politiek niveau.

Uit de rapporten blijkt dat er momenteel geen beveiliging is om de schaarse werkplekken te bereiken, in sommige gevallen worden media kantoren geplunderd en in brand gestoken, waarbij sommige invallen specifiek gericht zijn op Arabische nieuwszenders. Veel journalisten werden in de eerste weken van het conflict gedwongen vastgehouden in hun kantoren. Hiertoe behoren 13 journalisten die werden vastgehouden in de Al-Neelain Towers. Ze werden op 23 april geëvacueerd, nadat ze negen dagen en nachten in hun kantoren in Khartoem hadden doorgebracht in een gevaarlijk gebied waar gevechten woedden, zonder voedsel.

 

Radio Dabanga journalist Amgad Abdelgadir werd onlangs geïnterviewd door Alan Kasujja voor de BBC World Service Africa Daily podcast van 21 juni, getiteld How desperate is the situation in El Geneina? om de zorgelijke situatie in de hoofdstad van West-Darfur te bespreken.

 
Podcast aflevering BBC
 

Ons werk bij Dabanga
Al meer dan een decennium heeft Free Press Unlimited Dabanga gehost en ondersteund. Dabanga is een van de weinige onafhankelijke media in Soedan, die levensreddend nieuws en informatie aan burgers levert. De programmering van Dabanga is gericht op het informeren van mensen over democratie, het bieden van ruimte voor geïnformeerd debat en het ter verantwoording roepen van de machthebbers. Dabanga produceert dagelijks nieuws en talkshows over politiek, mensenrechten, gezondheid, gender, jeugd, transitional justice en het maatschappelijk middenveld.