29 september 2023

Griekse autoriteiten hebben gefaald in onderzoek naar moorden op journalisten

Straffeloosheid in de zaken Sokratis Giolias en Giorgios Karaivaz onderstrepen de achteruitgang van de mediavrijheid in Griekenland.

 

Vandaag om 13.00 publiceerden persvrijheidsgroepen Free Press Unlimited, Committee to Protect Journalists en Reporters Without Borders een rapport waaruit blijkt dat de Griekse autoriteiten een patroon van passiviteit en ontoereikend onderzoek hebben getoond tijdens het onderzoek op de moord van de Griekse journalist Sokratis Guilias in 2010. Het rapport maakt deel uit van het A Safer World For The Truth-initiatief (SWFTT) dat onderzoek doet, documenteert en gerechtigheid nastreeft voor vermoorde journalisten. 

 

Uit het rapport “Impunity in Europe: the uninvestigated murder of Greek journalist Sokratis Gioliasblijkt dat geen autoriteiten ooit ter verantwoording zijn geroepen voor hun mislukte onderzoeken. Daarnaast vertonen de bevindingen sterke parallellen met de recente moord (9 april 2021) op de Griekse verslaggever Giorgios Karaivaz. Giolias, een voormalig radiojournalist en tv-redacteur die de populaire nieuwsblog Troktiko oprichtte, werd op 19 juli 2010 voor de deur van zijn huis doodgeschoten door twee aanvallers in politie-uniform. Nu, 13 jaar later, is er nog steeds niemand verantwoordelijk gesteld. 

 
 

 “Dertien jaar na de moord zijn getuigen nog steeds te bang om zich uit te spreken”, zegt Jasmijn de Zeeuw, onderzoeker naar de zaak bij Free Press Unlimited. “De aanhoudende straffeloosheid voor de moord op twee journalisten is emblematisch voor het gebrek aan prioriteit dat wordt gegeven aan de bescherming van Griekse journalisten.” 

 

Na analyse van getuigenverklaringen, dossiers en nieuwsberichten ontdekten de onderzoekers van A Safer World For The Truth dat verschillende omissies in het onderzoek naar de moord op Giolias nooit zijn gecorrigeerd – inclusief feiten die al in 2013 waren gerapporteerd. Uit de dossiers blijkt dat het politieonderzoek zich vooral richtte op het verifiëren van in de Griekse media gelanceerde hypothesen. De door A Safer World For The Truth ingeziene dossiers wijzen erop dat belangrijke aanwijzingen, zoals de relatie tussen Giolias en een hoge politiefunctionaris, nog steeds niet zijn onderzocht. In 2030 loopt de zaak af en kunnen de autoriteiten niemand meer verantwoordelijk houden voor de moord. Het onvermogen om in zowel het geval van Giolias als  Karaivaz gerechtigheid te bieden heeft geleid tot een huiveringwekkend effect op de Griekse pers. 

Het rapport onderstreept het gebrek aan transparantie van de Griekse autoriteiten tijdens het hele onderzoek, waaronder het onvermogen om de familie van Sokratis op de hoogte te houden van de voortgang van het onderzoek. Ook weerspiegelt het rapport het belang van de veiligheid van journalisten in het land, dat dit jaar van alle EU-lidstaten op de laatste plaats stond van RSF's World Press Freedom Index (107). 

Daarnaast biedt het rapport aanbevelingen om de fouten die in de onderzoeken zijn gemaakt onafhankelijk te beoordelen, in een poging om de straffeloosheid in beide gevallen aan te pakken. Ook roept het de Griekse regering op om haar onderzoekspraktijken in gevallen van misdaden tegen journalisten te herzien en verzoekt zij de Europese Commissie om de voortgang ervan te monitoren.

 

Onze Legal Advisor, onderzoeker en expert bekend van 'A Safer World For The Truth', Jasmijn de Zeeuw, zou u namens Free Press Unlimited van inhoudelijk commentaar en context kunnen voorzien. Momenteel is ze nog Athene waardoor een interview voor vandaag alleen telefonisch mogelijk is. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Karlijn via knipping@freepressunlimited.org of bel +31 (0)20 8000 400. 

 
Ga naar het rapport
Meer over SWFTT