01 november 2023

Winnaars Free Press Awards 2023 en uitslag Politieke Persvrijheidmeter

Gisteren op 31 oktober zijn de winnaars van de Free Press Awards 2023 bekendgemaakt tijdens ons evenement “Wie is de waakhond van persvrijheid?" in Nieuwspoort Den Haag. 

Free Press Unlimited bekroont jaarlijks twee bijzondere en moedige journalisten met de Newcomer of the Year Award en de Most Resilient Journalist Award

Most Resilient Journalist Award: 
Dit jaar werd de prijs voor de meest veerkrachtige journalist uitgereikt aan een journalist die niet bij ons kon zijn omdat ze in de gevangenis zit: Dicle Müftüoğlu. Dicle is opgepakt door de Turkse autoriteiten op beschuldiging van extremisme, simpelweg omdat zij en het persbureau dat zij leidt feiten naar buiten brengen die de autoriteiten liever verbergen. Bovendien verdedigt de journalistenvakbond die Dicle heeft opgericht de vele gevangen journalisten in haar land, vooral journalisten van Koerdische afkomst. Ze zit nu zelf gevangen in de vrouwengevangenis in Sincan in Ankara, Turkije en wacht op een proces. Als Koerdische journaliste wordt Dicle al jaren lastiggevallen door justitie. Aan de prijs die Free Press Unlimited uitreikt is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden. We hopen van harte dat dit ten goede komt aan de familie van Dicle en de juridische kosten om haar uit de gevangenis te krijgen. Dicle’s collega's Aysel Avesta en Lydia Gottschalk waren aanwezig om de prijs namens haar in ontvangst te nemen.

Als dank voor haar nominatie voor de Most Resilient Journalist Award heeft Dicle vanuit de gevangenis een brief geschreven aan Free Press Unlimited. De brief van Dicle lees je hier. 

Newcomer of the Year Award:
De winnares van de Newcomer of the Year Award - Hans Verploeg Award, en een beurs van 1500 euro, is journaliste Holiancar Contreras. Holiancar's collega Ayrton Monsalve was aanwezig om de prijs namens haar in ontvangst te nemen. Holiancar is momenteel werkzaam in Táchira, een staat in Venezuela die grenst aan Colombia en te maken heeft met een van de grootste migratiestromen. De grens wordt momenteel de facto gecontroleerd door verschillende criminele groepen die zich bezighouden met mensen- en drugshandel, en met het afpersen van de lokale bevolking. Holiancar schrijft over de ervaringen van mensen die in dit gevaarlijke grensgebied wonen en gaat in op de moeilijkheden die mensen ondervinden als ze naar Colombia migreren. De jury was geschokt door het feit dat ze aan het licht bracht dat migranten gedwongen worden zwavelhoudend water te drinken omdat waterflessen 100.000 Colombianos - 25 Amerikaanse dollar - kosten, wat niemand zich kan veroorloven. Hierdoor maakt ze de moeilijke leefomstandigheden van de grensbewoners zichtbaar en werpt ze licht op een donker media gebied, een gebied dat buiten de aandacht van de media en daarmee de wereld valt.

Politieke Persvrijheidmeter 2023

Naast de winnaars van de Free Press Awards werd ook de Nederlandse Politieke Persvrijheidmeter 2023 bekendgemaakt in het licht van de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Hieruit blijkt dat D66 en Volt,  twee partijen die zich overduidelijk extra inzetten voor persvrijheid, op een gezamenlijke eerste plek zijn geëindigd. In het verkiezingsprogramma van D66 zien wij alle vier de categorieën duidelijk terugkomen. Verder heeft D66 in de relevante debatten in de Tweede Kamer veel daadkrachtigheid getoond door het indienen van verschillende belangrijke moties waaruit hun toewijding aan het belang van persvrijheid blijkt. Ook Volt laat in hun verkiezingsprogramma duidelijk zien zich hard te willen maken voor persvrijheid en komt met mooie plannen en initiatieven om dit werkelijkheid te kunnen maken. Verder steunt de partij de moties in het belang van journalisten en de media en hebben zij een belangrijke motie voor de beschikbaarheid van noodvisa mede ingediend. De partijen PVV, FvD en JA21 eindigden onderaan de lijst.  

Op 22 november 2023 vinden de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen plaats. Als je persvrijheid belangrijk vindt, dan kun je de bevindingen van deze meter mee laten wegen in je stem. Er is helaas alle reden tot het voeren van een actief beleid op dit thema, niets doen betekent achteruitgang. Veel Nederlandse media kampen met financiële problemen; journalisten en verslaggevers worden vaker bedreigd terwijl zij hun werk uitvoeren; en het wordt steeds moeilijker om betrouwbare informatie te onderscheiden van desinformatie. Ondertussen wordt de persvrijheid in de Europese Unie en daarbuiten steeds vaker geschonden en worden journalisten neergezet als de vijand. Nederland, als internationale voortrekker op persvrijheid, kan een belangrijke rol spelen bij het bieden van tegenwicht tegen deze trend en een binnen deze context broodnodige voorbeeldfunctie vervullen. Het is essentieel dat de Nederlandse overheid de komende jaren de vrije pers beschermt en ondersteunt.

Meer informatie over de Persvrijheidmeter en hoe deze tot stand is gekomen vind je hier


Bijlagen en downloads

Image credit: Graciela Rossetto.jpg
Download bestand
Persvrijheidmeter 2023.png
Download bestand