20 november 2023

Opening van internationale fototentoonstelling ‘’De verhalen achter de gezichten van vrouwelijke journalisten’’ op 28 november 2023

Vrouwelijke journalisten krijgen vaak te maken met online geweld. Vaker dan mannen. Een op de vijf vrouwelijke journalisten is offline aangevallen als gevolg van online misbruik en een op de drie vrouwelijke journalisten overweegt zelfs het vak te verlaten vanwege het online geweld dat zij ervaren. De tentoonstelling ‘’De verhalen achter de gezichten van vrouwelijk journalisten’’ vertelt de onvertelde ervaringen van vrouwen die hun journalistieke roeping, ondanks alle bedreigingen, proberen te vervullen. 

De opening: 
Eerder dit jaar was de tentoonstelling te zien op het hoofdkantoor van Unesco, in Parijs. Gezien de vele positieve reacties en de grote maatschappelijke betekenis komt deze tentoonstelling nu naar Nederland. De opening van deze internationale fototentoonstelling ‘’De verhalen achter de gezichten van vrouwelijke journalisten’’ vindt plaats op 28 november van 16.30 - 19.00. Tijdens de opening zal aandacht besteed worden aan de status van online geweld tegen vrouwelijk journalisten wereldwijd, de impact hiervan en het belang van de continue dialoog over dit onderwerp.

Mensenrechtenambassadeur Wim Geerts, Team Lead Safety van Free Press Unlimited, Jantine van Herwijnen en Tim de Haan, van de Nederlandse Unesco Commissie, zullen onder andere tijdens de opening spreken. 

Fototentoonstelling ‘’De verhalen achter de gezichten van vrouwelijke journalisten’’ in het hoofdkantoor van Unesco, in Parijs, April 2023

Vrouwelijke journalisten: 
Het geweld dat vrouwelijke journalisten ervaren is gendergerelateerd, wat betekent dat het seksistisch en vrouwonvriendelijk is. Dit kan variëren van het ontvangen van hatelijke berichten en bedreigingen over verkrachting tot daadwerkelijke fysieke aanvallen. Naast fysieke pijn veroorzaakt (online) geweld tegen vrouwelijk journalisten ook ernstige psychologische schade zoals stress en gevoelens van isolatie, met zelfcensuur tot gevolg. Dit betekent dat er minder diversiteit in het nieuws is en dat essentiële informatie het bredere publiek niet kan bereiken, wat een directe impact heeft op de persvrijheid.

Wie zijn deze vrouwen? Wat zijn hun verhalen? Wat inspireert hen om door te gaan? Deze tentoonstelling schijnt licht op deze dappere journalisten die hun leven geven om hun land te voorzien van eerlijk en betrouwbaar nieuws. Iets wat allesbehalve vanzelfsprekend is. De fototentoonstelling is van 28 november tot 15 december 2023 te zien in Atrium Den Haag. Toegang is gratis. Adres: Spui 70, 2511 BT Den Haag.

De dappere journalisten die hun verhaal via deze expositie delen zijn: Annie Zaman, Arzu Geybullayeva, Astrig Agopian, Hassnae Bouazza, Hsu Mon Phyo, Judie Kabeira, Lailuma Sadid, María Luz Nóchez, Naw Betty Han, Nicole Maduro, Rana Ayyub, Samira Sabou & Sheyla Urdaneta.

Meer lezen over deze tentoonstelling? Bekijk onze website.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen door een samenwerking tussen: Free Press Unlimited, Human Rights in the Picture, Nederlandse Unesco Commissie en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.